Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

GRILOVANÝ CANDÁT, HRÁŠKOVÉ PYRÉ S MÁTOU A MÁSLOVÁ OMÁČKA

20. 05. 2019
David Schön

Ryby jsou prostě výborné jídlo. Zdravé, moc chutné a jak se hezky říká, ryba musí plavat. To vše jsou dobré důvody, proč si nějakou občas udělat. Třeba tohoto parádního candáta s omáčkou beurre blanc. K tomu sklenku bílého a člověku nic nechybí.

Suroviny:

Na rybu:

4 filety čerstvého candáta

olivový olej

 

Na pyré:

0,5 kg mraženého hrášku

100 g zakysané smetany

hrst lístků čerstvé máty

50 g nastrouhaného parmezánu

lžička másla

 

Na omáčku:

2 šalotky

1 dl suchého bílého vína

100 g másla

 

sůl, pepř

 

Postup:

  1. Nejdřív jdeme na pyré. V hrnci přiveďte vodu k varu. Až zvesela bublá, dejte do ní zmrzlý hrášek a mátové lístky. Vařte asi 3–4 minutky. Hrášek by měl být měkký a krásně světle zelený. Poté sceďte, ale pozor, nechejte si trošku slité vody.
  2. K hrášku přidejte parmezán a trochu vody, ve které se hrášek vařil (asi 2–3 lžíce).  Vše rozmixujte na jemné pyré. Přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Hotové pyré přikryjte, ať vám vydrží teplé, než doděláte rybu a omáčku.   
  3. Rozehřejte si troubu na 160°C. Filety z candáta pečlivě omyjte a osušte. Z obou stran štědře osolte a opepřete. Na pánvi opečte filety ze všech stran do zlatova. Poté je přendejte na pekáče a dejte dodělat do trouby asi na 10 minut.
  4. Máslo si nakrájejte na kostky. Na pánvi vám zbyl přichycený výpek. Ten podlijte vínem a nechejte odpařit. Vše připečené se hezky pustí a získáte silný základ omáčky. Do vína přidejte na drobno nasekanou cibulku. Až pěkně změkne a víno se zredukuje asi na třetinu, ztlumte sporák. Pomalu začněte po kostičkách přidávat máslo a neustále míchejte. Měla by vám vzniknout krásná kompaktní emulze. Nakonec přidejte podle chuti sůl a pepř. Omáčku můžete podle nálady dochutit nějakou čerstvou bylinkou.
  5. Zkontrolujte rybu v troubě. Asi po 10 minutách pobytu v teple by měla být pěkně upečená a krásně šťavnatá.
  6. Na lůžko z hráškového pyré dejte filet z candáta a bohatě zalijte omáčkou. A směle do toho, je to dobrota!

Snoubení:

K rybě nejčastěji patří suché bílé víno. Candát s máslovou omáčkou představuje tradiční recept a není větší klasika, než si k němu dát krásný suchý rýňák s pěknou výraznější kyselinkou. Snoubení osvědčené generacemi, není na něm co měnit.


Pracuji ...