Chcete si posílit imunitu, zároveň se zahřát a nechce se vám zrovna skákat rovnou ze sauny do ledového jezírka? Máme pro vás hodně elegantní způsob, jak toho docílit. Luxusní krémovou česnečku. Jemná chuť pečeného česneku uchvátí i ty, kteří čerstvému česneku dvakrát nefandí. A jak už to u skvělých receptů často bývá, je příprava úplně jednoduchá.
Čas přípravy: 45 minut Složitost: nenáročná příprava Počet porcí: 4
Suroviny:
- 4 paličky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 větší cibule, nakrájená najemno
- 2–3 vařené brambory, nastrouhané najemno
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1,5 dl bílého suchého vína (fantastické je suché Sherry)
- 100 ml smetany
- snítka čerstvého tymiánu
- šťáva z půlky citronu
- hoblinky parmazánu na ozdobu
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- olivový olej
- sůl, bílý pepř
Postup:
- Vezměte paličky česneku a seřízněte jim hlavičku, aby byly jednotlivé stroužky částečně odkryté. Zastříkněte je olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi hodinku. Až bude česnek upečený, jednotlivé stroužky pohodlně vymačkáte pomocí prstů.
- V rendlíku si rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte do něj najemno nakrájenou cibuli a opékejte pěkně do měkka asi 5 minut. Přidejte vymačkané stroužky česneku, minutku opečte a následně podlijte vývarem a bílým vínem a přihoďte snítku tymiánu. Polévku přiveďte k varu a nechte probublávat 20 minut. Přidejte najemno nastrouhané vařené brambory a před mixováním nezapomeňte vylovit tymián.
- Pomocí tyčového mixéru umixujte z polévky hladký krém. Přidejte smetanu a podle chuti citronovou šťávu, sůl a bílý pepř. Zdobte hoblinkami parmazánu a tenkými plátky česneku opečenými dozlatova na olivovém oleji.
Snoubení:
Ke krémové česnekové polévce sáhněte po sušším bílém vínu. Pokud máte ono suché Sherry, bude to rozhodně ideální volba. Dobře zafunguje také suché Chardonnay nebo Rulandské bílé s lehkými krémovými tóny. Zajímavou kombinací může být i vyzrálý suchý Ryzlink vlašský.
Nakoupit vína na eshopu